• Otvorená hodina u prváčikov
          • Otvorená hodina u prváčikov

          • Abeceda nie je veda, opýtajte sa medveďa, chrobáčikovia to dobre vedia, že ľahká je abeceda.... Naši prváci veru vedia, čítajú a píšu krásne písmenká, slová, dokonca aj prvé vety. Preto sme do školy pozvali rodičov, pre ktorých sme pripravili otvorenú hodinu. Deti ukázali všetko, čo sa od septembra naučili a veru nie je toho málo. Z malých septembrových neistých prváčikov sú dnes už sebaistí a veselí školáci. Mgr. M. Ďurčíková

        • Kúzelné popoludnia s Harrym Potterom
          • Kúzelné popoludnia s Harrym Potterom

          • Svet detí je plný vynaliezavosti, fantázie a zvedavosti. Chlapci a dievčatá vyhľadávajú tajomno a neznámo v rozprávkach, filmoch a knihách. Žijú vo svete rozprávkových hrdinov, najmä takých, ktorí majú schopnosti meniť realitu na neskutočné javy.

            Štvrtáci už majú bohatú fantáziu, poznajú množstvo filmov, čítajú knihy. Mnohí z nich prejavili záujem o čarodejný svet Harryho Pottera. V dňoch 9. až 14. novembra sa z ich podnetu uskutočnili v 8. oddelení ŠKD aktivity, ktoré sa niesli v duchu kúzelného sveta Rokfortskej strednej školy čarodejníckej.

            Deti zapojili svoju predstavivosť pri vymýšľaní vlastných čarodejníckych adries, na ktoré prišli po absolvovaní všetkých aktivít pozvánky do školy so zoznamom potrebných kúzelníckych pomôcok na vyučovanie. Spoznali sme napríklad Suelu Mitulovú, Szaké Bédu, Katnis Vestkovú, Skjoldúru Precvičovalovú a iných. Vysnívali sme si Iňafort, Cikádovce, Výgranovo, Forks, Oslíkovce atď. Tvorili sme záškodnícke mapy, overili vedomosti o filme v kvízoch, hodnotili správanie hlavných postáv. Zaujali  Hermiona, Ron, Draco, Neville i samotný Harry ako žiaci čarodejníckej školy, no deti poznali aj profesorov McGonagallovú, Umbridgeovú, Hagrida či nezabudnuteľného riaditeľa Albusa Dumbledora.

            V neposlednom rade formou krátkej ankety zisťovali, či dospelí a starší žiaci našej školy poznajú knihu alebo film a tiež, ktorí hrdinovia diela J. K. Rowlingovej majú najväčší úspech. Všetky aktivity uzavrel krátky prízemný metlobal. Ako odmenu získali spomínanú pozvánku do čarodejníckej školy, medailu aj lístky na rokfortský expres.

            Oddelenie žilo kúzlami a čarovaním. Aktivity vzbudili záujem o čítanie, vymýšľanie, štvrtáci sa veľmi dobre zabavili a domov si prinášali vždy nové zážitky.

                                                                                                                                 Mgr. M.Maruškinová

        • Poznaj svoje mesto
          • Poznaj svoje mesto

          • Žiaci II.B. zhotovili krásne projekty o svojom meste alebo obci. V spolupráci s rodičmi sa realizovali a vytvorili originálne práce. Touto formou sa dozvedeli veľa zaujímavostí o svojom bydlisku. Projekt bol súčasť predmetu prvouka. Na vyučovaní prvouky žiaci získavajú dôležité vedomosti, ktoré budú potrebovať v budúcnosti. Ďakujeme rodičom za pomoc pri tejto aktivite.                             Mgr. S. Belániová

        • Od semiačka k zdravej desiate
          • Od semiačka k zdravej desiate

          • Od semiačka k zdravej desiate je názov projektu, ktorý sa bude na našej škole realizovať v tomto školskom roku vďaka finančnej podpore Nitrianskej komunitnej nadácie a spoločnosti BMI Slovensko, v grantovom programe „Strecha pre váš nápad 2022“. Cieľom grantového programu je podporovať verejnoprospešné, dobrovoľnícke aktivity a kreatívne nápady v základných školách, ktoré prispejú ku skvalitneniu života v školskom prostredí.  V tomto roku získalo podporu 15 základných škôl v Nitrianskom kraji s celkovou sumou 18 212 eur.

             Zámerom nášho  projektu Od semiačka k zdravej desiate  je vybudovať v areáli školy záhradku s vyvýšenými záhonmi, kde si žiaci dopestujú zeleninu, drobné ovocie aj bylinky. Produkty využijú k príprave zdravej desiaty podľa receptov, ktoré budú súčasťou žiackeho receptáru.  V minulosti už žiaci pestovali zeleninu v kvetináčoch na terase, nevýhodou však bol malý priestor, ktorý sa dal na tento účel využiť. Žiaci budú zapojení do realizácie záhradky, zbierky receptov i prípravy zdravých desiat. Grant vo výške 1060 € bude  využitý na nákup vyvýšených záhonov a terénne práce spojené s vytvorením záhradky.

             

        • Imatrikulácia 2022/23
          • Imatrikulácia 2022/23

          • Slávnostná atmosféra, oblečenie, vyzdobené triedy a plno dobrôt. Toto všetko bolo súčasťou významného dňa, ktorý prežívali naši prváčikovia 08.11.2022. Na tento deň sa pripravovali s p. učiteľkami a p. vychovávateľkami, aby mohli dokázať, že sú zodpovední, pracovití a môžu sa stať právoplatnými členmi našej veľkej rodiny. Tancovali, spievali, počítali a naozaj nás presvedčili, že sú veľmi šikovní. Deti zložili sľub a p. riaditeľka, za prítomnosti vedenia školy následne pasovala pomocou symbolickej ceruzky-pomáhačky všetky deti za právoplatných žiakov Základnej školy, Pri Podlužianke 6 v Leviciach. Prváčikovia za svoju statočnosť a usilovnosť prevzali odznak, imatrikulačnú listinu a malé darčeky. Hostina sa mohla začať. Prváci prežili naozaj nádherný  slávnostný deň.

        • VEDOMOSTNÝ KVÍZ v našej škole
          • VEDOMOSTNÝ KVÍZ v našej škole

          • Krátko pred jesennými prázdninami naša škola stihla usporiadať VEDOMOSTNÝ KVÍZ pre žiakov druhého stupňa. Do školy sme si zavolali tých najpovolanejších kvízových majstrov – „knihožrúta“ Mgr. Štefana Jurču a „kráľa kvízov“ Mgr. Slavomíra Hlásneho.

            Žiaci tak zažili netradičnú hodinu plnú rébusov, zvukových hádaniek. Každá trieda si vytvorila 5-členný tím a zvolila si výstižný názov, napr. „Fantastická päťka“, „Céčkari“ či „Modré hviezdy“. Ostatní z triedy povzbudzovali, pripravili si transparenty s nápaditými sloganmi. Držali palce a v šume súťažných otázok hádali spolu so svojimi spolužiakmi.

            Tímy boli vedomostne veľmi dobre pripravené, no vyhrať mohol len ten najúspešnejší z ročníka. Úspešnejšími triedami sa stali V.A, VI.C. VII.B, VIII.A a IX.A. Víťazi si odniesli poukážku na ľubovoľný výber pizze, ktorú si môžu objednať do školy.

            VEDOMOSTNÝ KVÍZ na škole zaujal − úspešní boli nielen víťazi, úspešní boli všetci.

        • Česko-slovenský príbeh ochrany dažďového pralesa a tigrov sumatrianskych
          • Česko-slovenský príbeh ochrany dažďového pralesa a tigrov sumatrianskych

          • Tomáša Šmátralu a Mišku  Kršákovú poznáme už štyri roky z environmentálneho  projektu NEPZ (Najbohatšie ekosystémy planéty Zem). Okrem priamej dobrovoľníckej aktivity v divokej prírode na Sumatre, Kostarike, Aljaške sa venujú výchove a vzdelávaniu detí a mládeže, uskutočňovaniu prednášok o význame svetovej aj slovenskej divokej prírody. Žiaci sa dozvedia o obrovských následkoch pestovania palmy olejovej, o ohrozených živočíchoch a pytliactve ako aj o ničení  prírody nadnárodnými  spoločnosťami za účelom zisku.

            4. novembra 2022 sme ich opäť pozvali medzi nás. Tomášovo rozprávanie upútalo rovnako žiakov 4. ročníka ako aj  žiakov 2. stupňa  najmä preto, že hovoril  o vlastných zážitkoch z dobrovoľníckych programov na Sumatre, ale aj o divokej prírode na Slovensku. Krásne fotografie, videá a zábery z nainštalovaných fotopascí žiakov nadchli a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie a pútavé rozprávanie.

            O ich projektoch a cestách sa môžete viac dozvedieť aj na stránke https://ecoheromagazine.com/ochrana-dazdoveho-pralesa-v-praxi-neziskova-organizacia-prales-detom/

        • Turistický krúžok
          • Turistický krúžok

          • V tomto školskom roku na našej škole začal svoju činnosť turistický krúžok. Zážitkovým učením deti spoznávajú našu krásnu okolitú krajinu, náučné chodníky, potoky aj rozhľadne. Našou prvou akciou bol spoločný výstup na vrch Vápnik ( Šiklóš). Počasie nám vyšlo, bolo nádherné. Pri výstupe na rozhľadňu niektorí z nás dokázali prekonať aj strach z výšok . O to väčšia bola radosť, keď sa opäť ocitli na pevnej zemi. Už vtedy sme sa začali tešiť na ďalšiu akciu – Náučný chodník Plešovica. Tento deň nastal 28.10. Hoci deťom začali jesenné prázdniny , spoločne sme sa vydali vlakom do Kozároviec a odtiaľ pešo, cez horu, do Tlmáč. V hmlistom, magickom počasí sme prešli 15 km a prostredníctvom náučných tabúľ sme sa oboznamovali a s okolitou faunou a flórou. Cesta nám ubiehala veľmi rýchlo, asi nás hnala aj túžba po sľúbenej odmene - posedenie pri čajíku a dobrom jedle v reštaurácii. Unavení, šťastní a plní krásnych zážitkov sme sa vrátili k svojim rodinám.

        • Intenzívny konverzačný kurz anglického jazyka
          • Intenzívny konverzačný kurz anglického jazyka

          • 24. a 25. októbra sa žiaci 6. A a skupina žiakov 8. B triedy zúčastnili intenzívneho konverzačného kurzu anglického jazyka pod vedením Alexa Elwooda, skúseného lektora z Anglicka. Žiaci mali možnosť hravou formou využiť svoje znalosti z angličtiny a jednoznačne sa zhodli v tom, že chcú Alexa o rok späť, aby spolu zažili ďalšie príjemné zážitky a ešte viac sa zdokonalili v jazyku.

        • Krásna slnečná jeseň vo  Vysokých Tatrách
          • Krásna slnečná jeseň vo Vysokých Tatrách

          • Prvé októbrové týždne si  žiaci štvrtých ročníkov užili jeseň plným priehrštím. Zúčastnili sa  Školy v prírode v Tatranskej Lesnej (Detský Raj). Celý týždeň mali možnosť spoznávať krásy nášho Slovenska. Program, ktorý pre nich pripravila PaedDr. Božena Dudášiková, zástupkyňa riaditeľky školy, bol naplnený na maximum. Navštívili sme Skanzen v Pribyline a pozemnou lanovkou sa vyviezli na Hrebienok. Túru na Studenovodské vodopády deti hravo zdolali. Na Rainerovej chate sa spoznali s Petrom Petrasom, chatárom a vysokohorským nosičom. Štrbské pleso a turistický chodník ich priviedol na Popradské pleso. Tu sa pristavili na Symbolickom cintoríne. Na Skalnaté pleso sa deti vyviezli opäť lanovkou, čo bol silný zážitok. Ako na dlani sa im predviedol Lomnický štít. Horskými túrami unavené svaly si zregenerovali v krytom bazéne s atrakciami v Tatranskej Lomnici. V Múzeu TANAP-u si deti pozreli dokumentárny film o svišťoch a spoznávali rôzne druhy lesných živočíchov. O večerný program sa postarala pani zdravotníčka Oľga Szalmová, kde deti nadobudli zručnosti pri podávaní prvej pomoci pomocou defibrilátora. Nezabudnuteľný pohľad na Vysoké Tatry sa nám naskytol cestou do Važeckej jaskyne.

            Naplnení krásnymi dojmami sa žiaci po týždňovom pobyte len ťažko lúčili s krásnou prírodou Tatier. Vytýčený cieľ, umožniť deťom spoznať túto čarokrásnu časť Slovenska, sa naplnil. Nezabudnuteľné zážitky budú nosiť ešte dlho vo svojom srdci.

        • HALLOWEEN TREASURE HUNT
          • HALLOWEEN TREASURE HUNT

          • Dňa 25.10. sme v rámci anglického jazyka uskutočnili so žiakmi 7.ročníka zábavno-vedomostnú súťaž StrangerThingsTreasureHunt. Žiaci, rozdelení do tímov, lúštili záhady ukryté pod rôznymi číslami, ku ktorým sa dopracovali vyriešením úloh týkajúcich sa seriálu StrangerThings. Prišli si na svoje aj deti, ktoré tento seriál nevideli. Úlohy mali rôzny charakter, takže sa zapojil každý.

            Poklad však mohol získať len najrýchlejší tím z triedy. Tekvici, plnej sladkých odmien, sa veľmi potešili.

            Tvorivý tím angličtinárov však nezabudol ani na ostatné deti a pripravili im Halloweenskú foto stenu aj s rekvizitami rôznych masiek. Deti sa počas prestávok mohli zabaviť fotením. Masiek bolo neúrekom a náš tím bol síce unavený, ale zato veľmi spokojný.

            Tešíme sa na Vás aj budúci Halloween!

            Váš kreatívny tím angličtinárov:

            Klaudia, Táni, Vladko a Zuzka

        • Čarovný „Halloween“ v Základnej škole, Pri Podlužianke 6, Levice
          • Čarovný „Halloween“ v Základnej škole, Pri Podlužianke 6, Levice

          • Halloween je pôvodom keltský sviatok. Tento sviatok duchov a strašidiel sa zapáčil aj našim deťom a je z roka na rok obľúbenejší. Tak prečo nezažiť aspoň raz v roku niečo tajomné, bláznivé a strašidelné?

            Pre našich spolužiakov, prváčikov a druháčikov, pripravili členovia Školského parlamentu rôzne zábavné halloweenske aktivity. Žiaci si zahrali hry ako pyramída duchov, tancujúce strašidlá či tekvicové preteky. Nechýbalo ani hľadanie halloweenskeho pokladu a pre tých najodvážnejších bola určená hra hádaj, čo je v škatuli. Naši mladší spolužiaci si za ich odvahu pochutili na nami upečených, ako inak, halloweenskych maškrtách.

            A to ešte ani zďaleka nie je všetko! Halloweenom žila naozaj celá škola. Ani na hodinách anglického jazyka nechýbali zaujímavé aktivity.

            Vraví sa, že počas tohto sviatku majú čarodejnice obrovskú moc. Čarodejnice prileteli na svojich metlách 25. októbra 2022 aj do našej školy. Privítali všetky odvážne deti vo svojich tajomných komnatách, v ktorých mali pre ne pripravené rôzne úlohy, ktoré museli splniť, aby ich čarodejnice pustili do ďalšej komnaty.

            Strašidelné kostýmy, masky či hrôzostrašné líčenie na tvár dopĺňali celú tú pochmúrnu, ale zároveň úžasne strašidelnú atmosféru. Zamaskované deťúrence plnili úlohy v tajomných komnatách a dravo súťažili.

            Po zdolaní všetkých úloh, sa posilnili pizzou a celá nevídaná párty vyvrcholila diskotékou.

            Školský parlament, pani učiteľky, pán učiteľ a pani vychovávateľky opäť pripravili deťom popoludnie, na ktoré budú určite dlho spomínať.

                                                                                                                      Bc. Eva Lüleiová

        • ESCAPE ROOM
          • ESCAPE ROOM

          • V stredu 19. októbra ukončili žiaci V.C triedy trojdňovú sériu náučných aktivít pod názvom Escape room, ktorej sa zúčastnilo aj ďalších 15 tried našej školy. 

            V priestore jednej zo školských učební si vyskúšali niekoľko sociálnych zručností, ktorých názvy im nič nehovoria. Napriek tomu ich reálne zažili v špeciálnej atmosfére miestnosti s utlmeným svetlom pri spoznávaní nepoznaného a využití poznaného alebo zisteného. Kooperácia či líderstvo boli totiž nutným predpokladom, aby zvládli riešenia niekoľkých hlavolamov, ktorých vyriešenie doslova a do písmena otváralo zámky na trezore či časovanom stroji skazy. (Citát účastníkov: „Páčilo sa mi tam, že tam nebolo svetlo a že to bolo veľmi rýchle a trezor.“ „Páčilo sa mi, že ako tam svietilo, ako to bolo záhadné.“) 

            Popritom sa hravou formou dozvedali (Citát účastníka: „Bavilo ma riešiť úlohy.“), že najväčší chrobák je Chrobák goliáš, čo sa skrýva pod pomenovaním Prešporok, že Žralok veľrybí je najväčší žralok na svete... 

            Nedozvedali sa však len nové vedomosti, ale bližšie spoznávali v hraničných situáciách svojich spolužiakov. Pre budúcnosť už tušia, kto im pomôže v núdzi a kto im naopak bude komplikovať spoluprácu.    

            A dozvedeli sa aj ako majú popracovať na svojom vlastnom rozvoji. (Citát účastníka: „Mám rozmýšľať chladnou hlavou“.) 

            Na záver trošku kuriózne získané vedomosti. (Citát účastníka: „Naučila som sa, že telo má 35 (či koľko) niečoho“.) Ale myslím, že za tie cukríky, vylovené tesne pred ukončením 30 minútového limitu z umlčaného „stroja skazy“ to stálo... 

            Neveríte ? 

            (Citát účastníka: „Bolo to docela dobré, ale tá bonusová stage bola najlepšia, lebo tam boli cukríky .“) 

              

        • Jesenné čarovanie
          • Jesenné čarovanie

          • Abraka - dabraka, čary máry....

            čarovali všetky deti.

            Keď strašidlá uvidíte, určite sa vystrašíte.

            Nebojte sa detičky,  to len naše šikovné ručičky

            vytvorili strašidelné postavičky.

             

            Srdečne všetkých  pozývame na tú krásnu výstavu , čakajú Vás duchovia, bosorky, zombi a rôzne iné potvorky.

        • Vedomostný kvíz
          • Vedomostný kvíz

          • Milí žiaci 5. až 9. ročníka, dňa 27. 10. 2022 (vo štvrtok)

            sme si pre vás pripravili hodinu vedomostných kvízov.

            Každá trieda si vytvorí 5-členný tím s netradičným názvom a zmeria si svoje znalosti s inou triedou.

            Všetko sa bude diať pod taktovkou

            „knihožrúta“ − Mgr. Štefana Jurču a „kráľa kvízov“ − Mgr. Slavomíra Hlásneho.

            Tešíme sa!

        • Lesná škola
          • Lesná škola

          • Dňa 20.10.2022 navštívili žiaci II.A triedy Lesnú školu. Deti spoznávali rôzne druhy rastlín a stromov všetkými zmyslami. Okrem rastlín deti videli vypreparované zvieratká, dozvedeli sa o nich zaujímavé informácie, učili sa rozlišovať zvieratá podľa zvukov. Veľkou zábavou bola prírodná prekážková dráha. Na záver prehliadky si deti v tvorivej dielni nakreslili obrázky rastlín a zvierat a za odmenu ochutnali čaj z liečivých byliniek. 

                                                                                                                                           PaedDr. Veronika Malá 

        • Kreatívna knižnica
          • Kreatívna knižnica

          • V rámci aktivít ŠKD spolupracujeme aj s Tekovskou knižnicou. Dňa 19. októbra vyrábali štvrtáci vintage obrázky. Podujatie viedla skúsená lektorka spolu s pani knihovníčkami. Žiaci vytvorili krásne obrázky.

                                                                                                   Mgr. Monika Maruškinová

        • Tréneri v škole tento rok už aj u nás...
          • Tréneri v škole tento rok už aj u nás...

          • "Tréneri v škole" je program zameraný na skvalitnenie a zatraktívnenie hodiny Telesnej a športovej výchovy zážitkovým spôsobom výučby, budovaní pozitívneho vzťahu k športu a prehĺbenie záujmu detí o šport a zároveň aj rozvíjanie ich všestrannej pohybovej gramotnosti na prvom stupni základných škôl. Program zapája kvalifikovaných, vyškolených trénerov spoločne so zodpovedajúcimi pedagógmi do vyučovacieho procesu hodín Telesnej a športovej výchovy na 1.stupni ZŠ. Žiaci sa zoznámia s viacerými druhmi športovo-pohybových aktivít a športovým náčiním jednotlivých športov. Zároveň sa kladie dôraz na hravú formu výučby a zapájanie čo najväčšieho počtu žiakov. Naši žiaci sa tešia na každú jednu hodinu, pohyb je ich prirodzenou súčasťou, vštepujeme im lásku k športu a k zdravému životnému štýlu.

                                                                                                                                           Mgr. Ďurčíková

        • Ovocno-zeleninové súťaženie
          • Ovocno-zeleninové súťaženie

          • Tiež ste niekedy rozmýšľali nad tým ako deťom vymeniť v desiatovom vrecúšku sladkosti za ovocie a zeleninu? A ako docieliť, že vás o to budú prosiť samotné deti? Máme pre vás odpoveď, pretože nám sa to podarilo. Svetový deň výživy sme oslávili tak ako sa patrí. Celý týždeň sme súťažili, kto z detí zje najväčšie množstvo ovocia a zeleniny počas jedného týždňa. Samozrejme, sladkosti si na desiatu nosiť nesmeli, ale im to vôbec neprekážalo. Kontrolovali jeden druhého, či svoju zdravú desiatu aj zjedli, veľmi sa tešili, že im každý deň pribúdali pečiatky za zjedené vitamíny. Najúspešnejší sa tešili z darčekov, ktoré vyhrali. A my dospelí sme vyhrali tiež! Aj po súťaži si mnohé deti zdravé desiaty pýtajú od svojich rodičov aj naďalej. S chuťou si pochutnávajú na ovocných a zeleninových šalátoch, porovnávajú si svoje zdravé krabičky medzi sebou. Snáď sme potešili aj rodičov, že ich deti učíme nielen k túžbe po poznaní a vedomostiach, ale ich vedieme aj k zdravému životnému štýlu, kde zdravá strava a pohyb nepochybne patria.

                                                                                                                                           Mgr. Ďurčíková

          • Sv. deň boja proti chudobe

          • Naša škola každoročne organizuje a zapája sa do rôznych charitatívnych zbierok. Žiaci vnímajú, že dôsledkami pandémie, vojny a neustáleho zvyšovania cien sa stále viac ľudí ocitá na prahu chudoby.   Pred 30 rokmi vyhlásila Organizácia spojených národov 17. október za Sv. deň boja proti chudobe.  

            Tento deň si pripomíname  v našej škole zbierkou ponožiek, ktorú organizujú naši žiaci – členovia školského parlamentu. Škatuľa, do ktorej môžete vhadzovať ponožky, bude umiestnená od 17. – 21. 10. 2022 pri zelenej knižnici na prízemí. Prosíme, aby ste nosili nové páry ponožiek! 

            Všetkým  vopred ďakujeme! 

             

                                                                            Kiara Kosorínová a Zoja Šebová,  školský parlament