• Mikulášsky výstup na Veľký Inovec

          • Prišla sobota 03.12. a náš turistický oddiel sa vybral na ďalšiu túru. Za cieľ sme si vybrali Veľký Inovec ( 901m.n.m.), ktorý je prístupný turistickými chodníkmi z mnohých strán. Východiskom našej túry bola Nová Baňa, Drozdovo. Kým počasie v Novej Bani bolo pochmúrne, čím vyššie sme kráčali, všetko sa menilo a postupne sa pred nami roztvorila nádherná rozprávková krajina. Bola hmla, mráz a všade okolo nás prekrásna inovať. Všetko bolo biele. Celú atmosféru ešte umocnilo malé prekvapenie, ktoré čakalo na každého, kto túru zdolal. A od koho bolo darček? Predsa od Mikuláša!

                                                                                                    PaedDr. Božena Dudášiková

        • ZŠ Pri  Podlužianke 6 na Majstrovstvách kraja vo florbale
          • ZŠ Pri Podlužianke 6 na Majstrovstvách kraja vo florbale

          • V dňoch 29.11. a 1.12. 2022 sa v Nitre uskutočnili Majstrovstvá kraja vo florbale chlapcov a dievčat, kde sa stretlo 7 najlepších škôl z celého Nitrianskeho kraja.

            V súťaži chlapcov sa naša škola ZŠ Pri Podlužianke 6, Levice stretla  v skupine s Komárnom, kde sme zvíťazili 2:0 a s Novými Zámkami,  nad ktorými sme vyhrali 3:1.  Vyhrali sme základnú skupinu a vo finále sme narazili na ZŠ Nábrežie Mládeže z Nitry. Zápas mal náboj aj emócie ako sa na finále patrí, no nakoniec ho ovládli chlapci z Nitry a obsadili 1. Miesto. Naša škola obsadila 2. Miesto na Majstrovstvách kraja, čo je veľmi pekné umiestnenie v tejto kvalitnej konkurencii.

            V súťaži dievčat sme odohrali v skupine zápasy najskôr s Červeným Hrádkom, kde sme nedokázali skórovať ani z množstva šancí, a tak bol výsledok 0:0.  V druhom zápase a zároveň finále skupiny sme odohrali nešťastný zápas, keďže sme herne jasne dominovali a vytvorili sme veľký tlak na bránu súpera, ale znovu sme neboli efektívni a zápas skončil remízou 1:1. V poslednom zápase skupiny sme zvíťazili s prehľadom 3:0 proti dievčatám z Imeľa. V skupine sme obsadili 2. miesto a museli sme sa uspokojiť so zápasom o 3. miesto, na ktorý sme sa už nedokázali správne namotivovať, keďže náš cieľ bol postup, a tak sme prehrali zápas s výsledkom 0:1 s Novými Zámkami a obsadili konečné 4. miesto.

            Mgr. Marián Fliega – tréner: „Chcel by som poďakovať chlapcom aj dievčatám za výborné výkony už od základných kôl, cez okresné kolá až po výkony na kraji, kde sme dobre reprezentovali našu školu, ale aj celý okres Levice. Chlapci, ktorí boli pripravovaní pod vedením pána trénera Michala Dávida siahli na dno svojich síl a dosiahli naozaj krásny výsledok v podobe 2. miesta na Majstrovstvách kraja. Dievčatá odohrali tiež výborný turnaj a musím povedať, že herne v zápasoch skupiny dominovali, boli aktívnejšie, mali veľa šancí, no neboli efektívne, a tým pádom si zahatali cestu do finále. Na záver by sme sa chceli poďakovať našej škole za vytvorenie podmienok, lebo bez nich by sa nám takéto pekné výsledky nepodarilo dosiahnuť. Už teraz sa tešíme na ďalšie športové súťaže žiakov našej školy.“

        • Charitatívne aktivity
          • Charitatívne aktivity

          • Predvianočné obdobie je čas, kedy viac prejavujeme vďaku, city či lásku. Tešíme sa na čas strávený s blízkymi a chceme ich potešiť.

            Nie všetci majú to šťastie žiť v blízkosti milujúcej rodiny a priateľov. Sú medzi nami aj ľudia osamelí, ľudia v hmotnej núdzi, ale i seniori, ktorí žijú v domovoch sociálnych služieb. Niekedy nemajú nikoho, kto by ich obdaroval darčekom alebo vľúdnym slovom.

            Naša škola sa pravidelne zapája do charitatívnych aktivít. A tak sme sa pridali k celoslovenskej výzve občianskeho združenia Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok, ktorá prebieha už piatykrát. Krabice plné drobností a potrebných vecí odovzdávajú do domovov sociálnych služieb.

            Naši žiaci, učitelia a rodičia žiakov priniesli drobné darčeky, ktoré zabalili podľa pokynov do krabíc od topánok a odniesli na zberné miesto. Veci, ktoré sa do krabíc nezmestili, sme zaniesli organizácii Slovenský červený kríž.  Organizácia sa stará o ľudí, ktorí potrebujú rôzne druhy podpory či pomoci. Dúfame, že darčeky potešia a spríjemnia vianočné chvíle ľuďom, ku ktorým sa dostanú.

                                                                                                       Mgr. Kristína Fašková

        • Vianočná Viedeň 2022
          • Vianočná Viedeň 2022

          • Dňa 05.12. 2022 sa žiaci šiesteho a siedmeho ročníka vydali na exkurziu do Viedne. Z Levíc sme odišli o pol ôsmej a cesta trvala tri hodiny. Vo Viedni sme vystúpili pri rieke Dunaj a ulicou Rotenturm sme prešli k Stephansdomu – dominante rakúskej metropoly. Bolo to prekrásne. Išli sme aj dovnútra Stephansdomu, čo bolo tiež famózne. Na Štefanskom námestí sme si mohli poprezerať obchody. Naša trieda sa rozhodla ísť do kníhkupectva. Neskôr sme sa rozhodli dať si niečo pod zub a kúpili sme si trdelník. Navštívili sme aj Prírodovedné múzeum, kde sme mali možnosť vidieť meteority a zvieratá zo všetkých kútov sveta. Mne osobne sa páčilo oddelenie s rôznymi druhmi vtákov. Nakoniec nás čakali vianočné trhy na Radničnom námestí. Tu sme si mohli kúpiť niečo pekné, povoziť sa na ruskom kolese, dokonca sa pokorčuľovať na klzisku pred radnicou. K autobusu sme sa vracali vianočne vysvietenou Viedňou. Po ceste domov sme si spievali vianočné pesničky a spravili sme si tak skvelú vianočnú atmosféru. Ďakujeme pani učiteľkám za organizáciu a pánovi vodičovi, ktorý nás tam aj späť doviezol bezpečne.

                                                                                                           Kristína Ďurečková, VII.A

        • Tenisový talent – TALENT roka 2022
          • Tenisový talent – TALENT roka 2022

          • Základná škola Pri Podlužianke podporuje výnimočných žiakov a poskytuje im priestor na rozvíjanie svojho talentu.

            K nadaným i šikovným patrí aj žiačka 8.A – Mia Pohánková, ktorá 23. 11. 2022 v ankete vyhlásenej Slovenským tenisovým zväzom získala ocenenie Talent roka do 15 rokov 2022.

            Mia je ambiciózna, cieľavedomá, skromná a kamarátska. Často hovorí: „Talent treba rozvíjať, a preto trénujem každý deň.“

            Popri tréningoch a školských povinnostiach, nám stihla odpovedať na naše zvedavé otázky, ktoré približujú jej začiatky, súčasnosť i úspechy, sny do budúcnosti.

             

            Začiatky

            O: Kedy si začala so športom?

            Mia: Mala som asi štyri roky. K športu ma priviedli rodičia.

            O: Aké športy si vyskúšala, kým si začala hrať tenis?

            Mia: Žiadny iný šport som neskúšala – začala som tenisom a hrám ho dodnes.

             

            Súčasnosť

            O: Ako prebieha bežný tréning?

            Mia: Začínam kondičným tréningom, potom mám tenisový tréning, ktorý trvá 1,5 hodiny. Keď mám dva tenisové tréningy, tak trénujem 3 hodiny. Jedenkrát, príp. dvakrát mám toho vsunutú i fyzioterapiu.

            O: Je veľmi náročné skĺbiť šport s učením?

            Mia: Áno, veľmi. Hlavne vtedy, keď mám náročný tréning a ešte ma večer čaká učivo z dejepisu, príp. slovenského jazyka či matematiky.

            O: Aký je život 13-ročného dievčaťa, ktoré sa venuje športu profesionálne?

            Mia: Je to náročné, hlavne kvôli tomu, že trávim málo času s rodinou. No na druhej strane ma to posúva k samostatnosti. Mám tiež veľa zážitkov.

            O: Dodržuješ špeciálnu životosprávu?

            Mia: Jasné, že nejem každý deň „fastfood“ (úsmev). Moja strava pozostáva z bežne dostupných potravín.

            O: Patríš do športového tenisového tímu? Kto je Tvojím trénerom?

            Mia: Som členkou TC Empire Trnava a od decembra hráčkou Národného tenisového centra. Trénuje ma tréner Róbert Gasparetz.

             

            Úspechy

            O: Ktorú medailu – ocenenie zo svojej zbierky si vážiš najviac?

            Mia: Vážim si viacero ocenení, no najviac asi rezonuje 2. miesto na Majstrovstvách Európy v českom Moste. A, samozrejme, ocenenie Talent roka 2022. Cením si aj titul vicemajsterky Európy a 4. miesto na Majstrovstvách sveta družstiev.

            O: Iné úspechy:

            Mia: TE U16 – 2. miesto Portugalsko, TE U14 – 1. miesto Piešťany, MSR U14 – 2. miesto, MSR U16 – 2. miesto, ITF 4 – 3. miesto Chorvátsko, ITF 3 – 2. miesto Trnava, MASTERS U14 – 3. miesto Monte Carlo

             

            Budúcnosť

            O: Aké sú Tvoje plány či ciele do budúcnosti?

            Mia: Priznám sa, že ešte neviem. S trénerom si však určite nejaký cieľ na novú sezónu stanovíme.

            O: Máš svoj športový sen?

            Mia: Áno, ale to je tajné.

             

            Mii Pohánkovej ďakujeme a prajeme jej do ďalších rokov veľa zdravia, úspechov osobných i športových. Želáme jej mnoho ocenení i úsmevu. Držíme palce.

        • Počítačový krúžok
          • Počítačový krúžok

          •  

            Na našej škole  tento školský rok pracuje aj počítačový krúžok pre druhákov. Deti sa naň vždy veľmi tešia. Na krúžku sa dozvedeli z čoho sa počítač skladá, ako majú používať  klávesnicu, slúchadlá a myšku. Učia sa písať texty, matematické príklady, vyhľadávať obrázky ... Najviac sa im páči práca v programe „Maľovanie pre deti“. V tomto programe  nakreslili  krásne obrázky krajiny. Na stránke www. pastelka.sk si môžu precvičovať učivo z matematiky, slovenčiny ale aj z prvouky. Pamäť si trénujú hrou pexeso.  Verím, že získané vedomosti  využijú v treťom ročníku v predmete informatika.                                                                                       

                                                                                                Mgr. S. Belániová

        • Pošta
          • Pošta

          • Písanie listov je už staromódne, pomalé a skoro zabudnuté. Preto sme sa rozhodli s deťmi zo 6.oddelenia ŠKD oprášiť staré zvyky a začali si dopisovať so ZŠ Drienov pri Prešove. Deti si vyskúšali, aké je to písať listy ručne, posielať ich poštou a čakať na odpoveď. Veľmi sa nám to zapáčilo, radosť z listov a nových priateľstiev bola veľká a preto budeme v dopisovaní pokračovať aj v budúcnosti.

                                                                                               Eva Siváková

        • Vyučovanie anglického jazyka metódou CLIL
          • Vyučovanie anglického jazyka metódou CLIL

          • Veľkej obľube sa tešia hodiny anglického jazyka v našej škole. V týchto dňoch žiaci tretieho ročníka mali možnosť spoznať svet hmyzu a prezentovať svoje vedomosti formou projektov v angličtine. Kreativita detí nemala hraníc, niektorí vypracovali veľmi pekné prezentácie v kreslenej forme, a niektorí si zvolili formu mini inštalácie (modelu). Deti si osvojili novú slovnú zásobu a zároveň získali nové zručnosti, potrebné pre samostatnú prácu s cudzím jazykom a prezentáciu svojich výtvorov. Na hodinách CLIL v angličtine vždy vládne tvorivá atmosféra, vyučovanie je podfarbené pozitívnymi emóciami a spontánnymi reakciami zúčastnených. Deti sa už tešia na ďalšie témy, ktoré nás čakajú v najbližších dňoch.     

        • iBobor 2022/2023
          • iBobor 2022/2023

          • V uplynulých dňoch organizátori z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského Bratislava definitívne uzavreli výsledky 16.ročníka medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Súťaž podporila napríklad Slovenská informatická spoločnosť a spoluorganizátorom bola spoločnosť aSc Applied Software Consultants, s.r.o. prostredníctvom na školách etablovaného systému EduPage.

            Naša škola, podobne ako počas minulých rokov, obstála v tomto súperení so cťou. Sme potešení o to viac, že tohto ročníka sa zúčastnilo rekordných 124 574 študentov z viac ako tisícky základných a stredných škôl celého Slovenska. Tento počet po pandemickom prepade účasti v roku 2020 opäť potvrdil obrovskú popularitu tejto medzinárodnej súťaže na slovenských školách. Máme radosť z úspechov našej školy, ktoré vznikli zosúladením nadania našich žiakov a práce ich učiteľov.

            Súťaž vznikla v roku 2004 v Litve a postupne sa rozšírila do ďalších krajín. Napríklad v školskom roku 2019/2020 sa konala súťaž v 54 štátoch. Spolu vo všetkých krajinách sa do nej v uvedenom školskom roku zapojilo 2 977 217 žiakov. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor.

            Našu školu tento rok reprezentovalo 101 žiakov v štyroch kategóriách, z nich 42 žiakov sa stalo úspešnými riešiteľmi podľa kritérií organizátorov.

            V kategórii Drobci žiakov 2. a 3. ročníka ZŠ súťažilo v rámci Slovenska 24 566 súťažiacich, plný počet bodov dosiahlo 242 z nich. Sme veľmi potešení, že k nim patrí aj Lenka Margicinová z II.B. Úspešných riešiteľov v rámci Slovenska bolo 17,91 % súťažiacich. Naša škola mala percentuálny podiel úspešných riešiteľov presne 20 %.

            V kategórii Bobríci žiakov 4. a 5. ročníka ZŠ súťažilo 32 369 súťažiacich, plný počet bodov dosiahlo iba 166 z nich. V rámci našej školy bol najúspešnejším riešiteľom Ján Csomor z V.C. Úspech tohto žiaka je o to cennejší, že už tretí krát po sebe bol vo svojej kategórii v škole najlepší. Dosiahol percentil 95,65, čím sa zaradil aj medzi najúspešnejších riešiteľov na Slovensku. Úspešných riešiteľov v rámci Slovenska bolo 20,97 % súťažiacich, naša škola mala percentuálny podiel úspešných riešiteľov 38,71 %.

            V kategórii Benjamíni žiakov 6. a 7. ročníka ZŠ, prímy a sekundy osemročných gymnázií súťažilo 27 676 súťažiacich, plný počet bodov dosiahlo iba 80 z nich. Súčasne úspešných riešiteľov v rámci Slovenska bolo 15,25 % súťažiacich. Naša škola mala percentuálny podiel úspešných riešiteľov 38,1 %. Z našich žiakov opätovne zopakovala najlepší školský výsledok vo svojej kategórii Petra Brigánová zo VII.A s percentilom 96,79. Veľmi úspešnou riešiteľkou bola aj Natália Krištofová zo VII.B s percentilom 96,34.

            V kategórii Kadeti žiakov 8.-9. ročníka ZŠ, tercie a kvarty osemročných gymnázií súťažilo 22 385 súťažiacich, plný počet bodov dosiahlo 251 z nich. Úspešných riešiteľov v rámci Slovenska bolo 38,1 % súťažiacich. Naša škola mala nadštandardný percentuálny podiel úspešných riešiteľov 84,21 %. Súčasne naši žiaci dosiahli výborné percentily. Najlepším percentil 98,39 sa prezentoval Samuel Chudý z IX.A, ďalšou veľmi úspešnou riešiteľkou bola Natália Machová z IX.C s percentilom 95,84.

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme a súčasne všetkým našim zúčastneným žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

                                                                            RNDr. Miroslav Belák

        • Deň vedy
          • Deň vedy

          • 25.11.2022 sa v našej škole uskutočnil DEŇ VEDY. Žiaci ôsmeho ročníka si pod vedením pani učiteľky Škúciovej pre mladších spolužiakov z I. stupňa pripravili neobvyklé experimenty z fyziky a chémie.

            To, že je veda zábavná, si mohli mladší žiaci vyskúšať niekoľkými spôsobmi: zázračnou ceruzkou, pomohli stratenému mravcovi vrátiť sa domov, vďaka odrazu laserového lúča dokázali zrkadlom prečítať popletené slová. Citróny pomáhajú, keď sme prechladnutí, ale že sa pomocou nich dá zasvietiť aj žiarovka, sa žiaci presvedčili na jednom zo stanovíšť. Záhadou pre deti bola i voda, ktorá dokázala zovrieť v skúmavke aj bez zahrievania. Tradičná veda bola vysvetlená netradične. 

            Poďakovanie patrí žiakom − ôsmakom, ktorí trpezlivo učili deti, odpovedali na zvedavé otázky a pomáhali im vyskúšať si zaujímavé experimenty.

                                                                                           Ing. Andrea Škúciová

          • Jabĺčkový týždeň

          • V rámci celoročného projektu v ŠKD pod názvom: „Zdravý životný štýl“, ktorého cieľom je viesť deti k zdravému životnému štýlu. Hravou a zábavnou formou vysvetliť význam konzumovania ovocia a zeleniny, rozpoznať zdravé a nezdravé potraviny a v neposlednom rade pravidelný pohyb. Rôznymi aktivitami sa snažíme v deťoch vytvárať také emocionálne zážitky, ktoré by ich motivovali k zdravej životospráve. Jednou z nich je aj „Jabĺčkový týždeň“, počas ktorého učíme deti, že ovocie a zelenina má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto. V rámci zdravého týždňa sme zrealizovali dňa 25.11.2022 popoludňajšiu aktivitu na školskom ihrisku. Deti a pani vychovávateľky spoločne bežali okolo futbalového ihriska a odmenou im boli nakrájané jabĺčka, ktoré nám pripravili pani kuchárky. Takto sme zavŕšili celý jabĺčkový týždeň, ktorý sa niesol v znamení zaujímavých aktivít a popoludní v ŠKD.

        • Medzinárodný deň bez fajčenia
          • Medzinárodný deň bez fajčenia

          • Tento deň je venovaný prevencii, zvýšeniu informovanosti o negatívnom vplyve cigariet a cigaretového dymu na zdravie ľudí a o rizikách vzniku rôznych ochorení. Fajčenie ovplyvňuje aj zdravie nefajčiarov, ktorí sa často nedobrovoľne stávajú pasívnymi fajčiarmi.

            Tak ako každý rok aj tento rok sme si v ročníkoch 1. - 4. pripomenuli Medzinárodný deň bez fajčenia a to rôznymi aktivitami, prezentáciami, videami.

            V 3. a 4. ročníku sa uskutočnili  na túto tému aj besedy s pracovníčkami z CPPPaP, kde mohli žiaci diskutovať a vyjadriť svoj postoj k tejto závislosti.

            Sami odsúdili fajčiarov a mnohí sa priznali, že žiaľ neraz boli účastníkmi pasívneho fajčenia.

            Žiaci tak ako aj po iné roky, tvorili výtvarné práce, plagáty na danú tému.

                                                                                                                     Mgr. Ivona Šebeštínová

        •  Víťazné ťaženie ZŠ Pri Podlužianke 6 v Leviciach
          • Víťazné ťaženie ZŠ Pri Podlužianke 6 v Leviciach

          • Žiaci a žiačky ZŠ Pri Podlužianke 6 v Leviciach sa tento týždeň zúčastnili súťaží vo florbale a v streetbasketbale Našim žiačkam i žiakom sa podarilo dosiahnuť vynikajúce výsledky a postúpili v oboch súťažiach do krajského kola.

            Dominantným spôsobom postúpili dievčatá i chlapci vo florbale, keď si poradili so všetkými súpermi a stratili iba 1 bod, ostatné zápasy s prehľadom zvládli a zaslúžene postúpili na Krajské majstrovstvá.

            Naše dievčatá aj chlapci bojovali aj na Majstrovstvách okresu v streetbasketbale a tiež si suverénne poradili so všetkými súpermi a s presvedčivým skóre a s plným počtom bodov postúpili na Majstrovstvá kraja

            Ďakujeme našim dievčatám aj chlapcom a gratulujeme k skvelým výsledkom. Naša vďaka patrí aj pani riaditeľke PaedDr. Márii Kováčikovej za podporu a za vytvorenie priaznivých podmienok, všetkým vyučujúcim našej školy, ktorí nám uvoľňovali žiakov, aby sme sa vedeli na zápasy kvalitne pripraviť

            Na Majstrovstvách kraja sa budeme snažiť čo najlepšie reprezentovať nielen našu školu ZŠ Pri Podlužianke 6 v Leviciach, ale aj celý náš okres Levice.

        • Okresné kolo v streetbaskete
          • Okresné kolo v streetbaskete

          • Dňa 25.11.2022 sa uskutočnilo okresné kolo v streetbaskete na pôde ZŠ Saratovská. Naši chlapci Ondrej Tariška, Samuel Konc, Michal Tamáš, Martin Macho pod vedením učiteľa Alexandra Bubáka v konkurencii ďalších siedmich škôl zvíťazili a postúpili do krajského kola. Srdečne blahoželáme!

        • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 22. novembra sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Tento rok sa táto súťaž vyznačovala vysokým počtom záujemcov, čo nasvedčuje tomu, že tento jazyk, ako i predmet, je pre deti stále veľmi atraktívny a prejavujú oň vysoký záujem. Súťažilo sa v troch kategóriách 1A, 1B a 1C.

            Žiaľ, každá súťaž musí mať svojho víťaza i porazených,  a inak to nebolo ani teraz. Predstavme si tých najlepších:

            Kategória 1A -    1. miesto -  Aimie Šúthová – postup do okresného kola

                                          2. miesto – Dorota Kopková

                                          3. miesto – Martin Harna

            Kategória 1B -  1. miesto – Frederika Füleová – postup do okresného kola

                                          2. miesto – Emma Tóthová

                                          3. miesto – Nikolaj Čuvara

            Kategória 1C -  1. miesto – Jessica Mia Sládečková – postup do krajského kola

            Všetkým víťazom a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole!

        • Odovzdanie zbierky ponožiek
          • Odovzdanie zbierky ponožiek

          • 17. október vyhlásila Organizácia Spojených národov za Medzinárodný deň boja proti chudobe. V tento deň sme v našej škole vyhlásili zbierku ponožiek, ktorá prebiehala do konca októbra. Podarilo sa nám vyzbierať plnú škatuľu pánskych, dámskych aj detských ponožiek.  

            V stredu 16. novembra 2022 sme boli ponožky odovzdať občianskemu združeniu Miesto v dome v Leviciach. 

            Ďakujeme všetkým, ktorí do zbierky prispeli a pomohli tak ľuďom zo sociálne slabších pomerov a ľuďom bez domova.  

             

            školský parlament 

        • CENA ANDREJA CHUDOBU
          • CENA ANDREJA CHUDOBU

          • Po niekoľkoročnej odmlke sa uskutočnil 14. ročník  celoslovenskej literárnej súťaže „Cena Andreja Chudobu“, ktorú organizuje Základná škola v Pukanci na počesť spisovateľa a rodáka Andreja Chudobu. Porota mala ťažké rozhodovanie – do súťaže bolo zaslaných takmer 170 prác z celého Slovenska.

            Práca žiačky 9. A – Frederiky Fülleovej – bola úspešná. Porota jej udelila v I. kategórii  v celoslovenskej literárnej súťaži 3. miesto za báseň s názvom „Oči“. V práci bola ocenená vysoká umelecká úroveň, kvalitné básnické prostriedky i myšlienky krehkosti ľudského bytia. Gratulujeme a do budúcnosti prajeme veľa tvorivého písania.

        • Otvorená hodina u prváčikov
          • Otvorená hodina u prváčikov

          • Abeceda nie je veda, opýtajte sa medveďa, chrobáčikovia to dobre vedia, že ľahká je abeceda.... Naši prváci veru vedia, čítajú a píšu krásne písmenká, slová, dokonca aj prvé vety. Preto sme do školy pozvali rodičov, pre ktorých sme pripravili otvorenú hodinu. Deti ukázali všetko, čo sa od septembra naučili a veru nie je toho málo. Z malých septembrových neistých prváčikov sú dnes už sebaistí a veselí školáci. Mgr. M. Ďurčíková

        • Kúzelné popoludnia s Harrym Potterom
          • Kúzelné popoludnia s Harrym Potterom

          • Svet detí je plný vynaliezavosti, fantázie a zvedavosti. Chlapci a dievčatá vyhľadávajú tajomno a neznámo v rozprávkach, filmoch a knihách. Žijú vo svete rozprávkových hrdinov, najmä takých, ktorí majú schopnosti meniť realitu na neskutočné javy.

            Štvrtáci už majú bohatú fantáziu, poznajú množstvo filmov, čítajú knihy. Mnohí z nich prejavili záujem o čarodejný svet Harryho Pottera. V dňoch 9. až 14. novembra sa z ich podnetu uskutočnili v 8. oddelení ŠKD aktivity, ktoré sa niesli v duchu kúzelného sveta Rokfortskej strednej školy čarodejníckej.

            Deti zapojili svoju predstavivosť pri vymýšľaní vlastných čarodejníckych adries, na ktoré prišli po absolvovaní všetkých aktivít pozvánky do školy so zoznamom potrebných kúzelníckych pomôcok na vyučovanie. Spoznali sme napríklad Suelu Mitulovú, Szaké Bédu, Katnis Vestkovú, Skjoldúru Precvičovalovú a iných. Vysnívali sme si Iňafort, Cikádovce, Výgranovo, Forks, Oslíkovce atď. Tvorili sme záškodnícke mapy, overili vedomosti o filme v kvízoch, hodnotili správanie hlavných postáv. Zaujali  Hermiona, Ron, Draco, Neville i samotný Harry ako žiaci čarodejníckej školy, no deti poznali aj profesorov McGonagallovú, Umbridgeovú, Hagrida či nezabudnuteľného riaditeľa Albusa Dumbledora.

            V neposlednom rade formou krátkej ankety zisťovali, či dospelí a starší žiaci našej školy poznajú knihu alebo film a tiež, ktorí hrdinovia diela J. K. Rowlingovej majú najväčší úspech. Všetky aktivity uzavrel krátky prízemný metlobal. Ako odmenu získali spomínanú pozvánku do čarodejníckej školy, medailu aj lístky na rokfortský expres.

            Oddelenie žilo kúzlami a čarovaním. Aktivity vzbudili záujem o čítanie, vymýšľanie, štvrtáci sa veľmi dobre zabavili a domov si prinášali vždy nové zážitky.

                                                                                                                                 Mgr. M.Maruškinová

        • Poznaj svoje mesto
          • Poznaj svoje mesto

          • Žiaci II.B. zhotovili krásne projekty o svojom meste alebo obci. V spolupráci s rodičmi sa realizovali a vytvorili originálne práce. Touto formou sa dozvedeli veľa zaujímavostí o svojom bydlisku. Projekt bol súčasť predmetu prvouka. Na vyučovaní prvouky žiaci získavajú dôležité vedomosti, ktoré budú potrebovať v budúcnosti. Ďakujeme rodičom za pomoc pri tejto aktivite.                             Mgr. S. Belániová